Delhin pakokaasuista paksu ilma ja autojen torvien loppumaton kakofonia ovat nyt taakse jaanytta elamaa. Lensin tanne Etela-Intiaan torstaina ja jatkoin saman tien matkaa erinaisilla tayteen pakatuilla busseilla Amitrapuriin, aiti Amman yhteisoon.

Nyt olen viettanyt muutaman paivan tutustuen ihmisiin ja ihmetellen yhteison elamaa. Vaikka skeptisesti kuulemaani suhtaudunkin, taytyy silti sanoa, etta kaytyani silla pienen pienella navetalla, jonka Amman aiti ja isa lahjoittivat tyttarelleen, jotta tama voisi perustaa sinne temppelin ja nahtyani miten valtava kompleksi sen ymparille on noussut, en voi kuin ihmetella.

Tata nykya Amman yhteisossa Keralassa asuu vakituisesti noin 3000 ihmista, ja kun Amma on itse paikalla, keskukseen tulee tuhansia vierailijoita Ammaa tapaamaan. Silloin yhteison vakiluku paisuu enimmillaan jopa 40 000 ihmiseen. Eika siina kaikki: yhteiso yllapitaa 50 koulua ja useita yliopistoja eri puolilla Intiaa, on perustanut 1300-paikkaisen huippumodernin sairaalan, jossa annetaan ilmaista hoitoa koyhille, rakentaa yli 6000 taloa tsunamissa kotinsa menettaneille. Mutta ehka viehattavinta Amman suunnitelmissa on niiden yllatyksellisyys: kun Amma kuuli, etta monet lapset, jotka kokivat tsunamin, pelkaavat nyt vetta, han kutsui alueen lapset yhteison uima-altaalle, missa vapaaehtoiset antoivat lapsille uimatunteja. 

Nyt olisinkin utelias tapaamaan itsekin Ammman. Taalla asuvat kun kertovat kilvan, kuinka ilmapiiri koko keskuksessa sahkoistyy, kun Amma palaa kotiin. Kerran toisensa jalkeen kuulen ihmisten kertovan, kuinka he saavat Amman lasnaolosta loputtomasti energiaa ja tuntevat pystyvansa ylittamaan omat rajansa. Huuhaaltahan tama tietysti kuulostaa, enka voi vaittaa etta ymmartaisin, mita nama ihmiset ovat kokeneet, mutta jotakin voimakasta sen taytyy olla, jotta kaikki nama huippulakimiehet ja oopperalaulajat ja muut koulutetut uraihmiset hylkaisivat koko entisen elamansa ja muuttaisivat asumaan yksinkertaisiin oloihin toiselle puolelle maapalloa. ...Ja hassuinta kaikessa on, etta juuri suomalaisia taalla on suhteettoman paljon; vakilukuun suhtettuna yhteisossa taitaa olla eniten juuri suomalaisjasenia. Mikahan siina mahtaa olla, etta Amman viesti tuntuu purevan juuri suomalaisiin?

Amitrapurin kellot nayttavat puoli kymmenta. Aika menna nukkumaan, silla ashramin aamu alkaa kello kuudelta, kun aamuvirkut uskovaiset saapuvat temppeliin laulamaan pyhia lauluja. Ja silloin heraamme varmasti myos me laiskat unikeot.