Tallaista se on matkustavaisen elama: eilen Intiassa, tanaan Bangkokissa! :) Viime paivat ovat sujuneet totutellessa uuteen maahan ja kaupunkiin. Lensin Bangkokiin sunnuntai-iltana, ja sen jalkeen paivat ovatkin hujahdelleet ohi melkoista kiitolaukkaa. Alku on tosin ollut valilla melkoista tervanjuontia: Kamerani, tuo kaikkein tarkein ja rakkain tyokaluni, on oikkuillut niin pahasti, etta ei auttanut muu kuin kiikuttaa se merkkikorjaamoon. Myos haastateltavien loytaminen ja tiedonhaku tassa kiireisessa miljoonakaupungissa on ollut odotettua vaikeampaa.

Mutta on sekaan mahtunut monia ilonpilkkujakin. Yksi niista: Bangkokin katuruoka! Vaikka intialaiset ja nepalilaisetkin hallitsevat toki katukokkaamisen jalon taidon, Bangkokin monenkirjavat katujen gourmet-kokit vievat silti voiton ylivoimaisesti. En ole koskaan elamassani nahnyt niin pokerryttavaa herkkujen paljoutta, jota nama pienet katujen varsille pystytetyt keittopisteet taikovat ilmoille.

Aamupalaksi voit nauttia thaimaalaiseen tapaan erilaisia riisi- tai nuudeliruokia, ja tarjolla on myos monenlaisia uppopaistettuja herkkuja. Lansimaalaisen turistin aamunalkaa voi silti tyydyttaa paremmin vaikkapa paksu ja tiriseva vohveli, johon voit itse valita taytteen. Tai maistuisivatko jaapalojen keskella kylmana pidetyt tuoreet hedelmat? Viela pyoryttavampi valikoima on tarjolla lounasaikaan, jolloin erilaisten thaikeittojen ja nuudeliherkkujen lisaksi pienissa grillipisteissa paistuu jos jonkinlaista  suupalaa. Olenkin ihmetellyt, etta suurin osa bangkokilaisista tuntuu olevan yha kovin siroja ja hoikkia, vaikka elavatkin taman herkkujen paljouden keskella! Tosin taallakin on jo nahtavilla sama kehitys kuin muissakin Aasian maissa: kaupunkilaisten uusi vauraus ja lansimaisten elamantapojen omaksuminen nakyvat vyotarolla, ja jos eivat viela paisuvista kukkaroistaan nauttivien keski-ikaisten vyotarolla, niin heidan lastensa kyllakin. Siella taalla Bangkokinkin kaduilla voi nahda pienia, muutaman vuoden ikaisia lapsia, joille kiloja on jo karttunut moninkertaisesti enemman kuin ikavuosia. 

Kulinarististen ilojen ohella olen saanut talla viikolla nauttia myos thaimaalaisesta kansanjuhlasta - ehdoton viikon kohokohta. Tiistaina vietettiin nimittain Thaimaan rakastetun kuninkaan 79-vuotisjuhlaa. Kuningas on taalla uskomattoman suosittu ja kunnioitettu hahmo, jota rakastavat niin vanhat kuin nuoret, niin koulutetut kaupunkilaiset kuin lukutaidottomat maatyolaisetkin. Han on ollut kruununhaltija vuodesta 1946 saakka, ja sina aikana han on voittanut koko kansakunnan puolelleen tyoskentelemalla vasymatta erilaisissa projekteissa, jotka ovat parantaneen thaimaalaisten elinoloja. Tassa korruptoituneiden poliitikkojen ja talouskonnien luvatussa maassa kuningasta rakastetaan hanen oikeamielisyytensa ja tyoteliaisyytensa vuoksi. Nakyvia merkkeja kansakunnan kunnioituksesta ovat esimerkiksi Thaimaan setelit, joista jokaisessa on kuninkaan kuva. Setelin paalle astuminen on Thaimaassa rikos, koska siina on kuninkaan kuva. Laki kieltaa myos kuninkaan herjaamisen.

Todellinen todiste kansan rakkaudesta nahtiin kuitenkin tiistaina, kuninkaan syntymapaivana, kun kymmenettuhannet thaimaalaiset kokoontuivat ensin paahtavaan helteeseen nahdakseen vilauksen kuninkaan autosaattuesta, kun tama saapui puolisoineen arvovieraiden kestittamaan syntymapaivatilaisuuteen. Hammastyttavinta oli kansanjoukon yhtenainen pukeutumislinja: lahes kaikki paikalle saapuneet olivat pukeutuneet keltaiseen paitaan. Keltainen vari yhdistetaan taalla Thaimaassa nykyisin kuninkaaseen, silla nykyinen kuningas syntyi maanantaipaivana, joka thaimaalaisessa perinteessa yhdistetaan keltaiseen variin. Kun kesalla tuli kuluneeksi 60 vuotta siita, kun kuningas peri kruunun, ihmiset alkoivat pitaa keltaisia paitoja maanantaisin kunnioittaakseen kuningasta. Ja tama perinne on jatkunut: joka maanantai Bangkokinkin kadut tayttyvat keltaiseen pukeutuneista kaupunkilaisista. Tietenkin myos kuninkaan syntymapaivana asun valinta oli helppo: keltainen paita, jota voi halutessaan ehostaa esimerkiksi erityisella kuningasaiheisella pinssilla tai kaulakorulla. 

Kuninkaan syntymapaivan vietto huipentui illan pimennyttya, kun tuhannet ja kymmenettuhannet bangkokilaiset kokoontuivat yhteen kaupungin suurimmista puistoista ottaakseen osaa yhteiseen kynttilaseremoniaan kuninkaan kunniaksi. Itse kiipesin eraan juhlakentalle tuodun linja-auton katolle, jossa oli joukko paikallisia valokuvaajia ja katselin sielta alapuolellani satojen metrien paahan ulottuvaa kynttilamerta. Tilaisuuden paatti lopuksi valtaisa ilotulitus. Siinapa kansanjuhlan mallia Suomen presidenteille!